John Player Norton

Deze Norton Interstate MkIII in origineel John Player trainingspak heeft misschien wel 20 jaar stil gestaan. De vraag was of ik hem kon opstarten en rijklaar maken. Natuurlijk kan dat.

Even het stof eraf.

De stilstand heeft vooral de John Player tank geen goed gedaan. Deze zat helemaal vol vergomde benzine en ongelooflijk veel roest. Verder waren de keerringen van de voorkpoten lek, het luchtfilterelement was compleet vergaan, net als de accu, banden, remslang, rempomp en een deel van de originele Lucas connectors in de bedrading.

Tank

Eerst de tank. Omdat een dergelijke tank een verlengde standaard tank is met een serie gaten in de achterkant waar de verlening op gesoldeerd is heb ik gekozen om hem elektrolytisch te ontroesten.

Met een schone tank en een set nieuwe BAP kranen was de tank klaar voor een 2de ronde.

Motorblok

Na inspectie van de kleppentrein heb ik de tuimelaarhuizen eens goed in de olie gezet en de oude olie uit het motorblok laten lopen, evenals die van de primaire kast en versnellingsbak.

De afgetapte olie zag er goed uit waarna olietank en alle zeefjes, waar mogelijk, uit elkaar zijn gehaald en grondig schoon gemaakt.

Luchtfilter en remmen

Het luchtfilter element is vervangen door een nieuw Andover Norton filter en de carburateurs zijn gecontroleerd maar waren schoon.

De remslang van de voorvork is vervangen toen de voorvork uit elkaar ging voor de oliekeerringen. Ook de hoofdrempomp is toen gedemonteerd en gecontroleerd op corrosie. Dit viel gelukkig mee en een goede schoonmaakbeurt + revisieset van Girling bleek voldoende om de pomp te herstellen.

Elektra

De bedrading had, vooral rond de koplampen, wat aandacht nodig. De John Player / Interstate mix werkten niet echt samen en half vergane Lucas stekkers met goedkope schuifstekkertjes helpen ook niet mee. 

Uiteraard heb ik Lucas stekkers op voorraad en ik heb de bedrading aangesloten zoals het hoort. Alle knoppen en lampen werken weer.

Eerste start in jaren

Na het blok afgevuld te hebben met verse olie, alles met de oliespuit nog eens extra gesmeerd te hebben en het hele ‘pre-start ritueel’ afgewerkt te hebben was het tijd voor de eerste echte start in jaren. 

Verse bougies er in en starten bij de 2de trap waarna hij direct stationair liep. Typisch Norton! Olie circuleerde mooi naar de olietank en mechanisch was ie prachtig stil. Wat een motor. 

De brul van een zware Norton uit pea-shooters is geweldig. Een motorrijder die dit nog nooit gehoord heeft mist wat.

Met een set verse Dunlop TT100 banden en het sportieve kuipwerk weer gemonteerd is deze John Player Norton klaar voor de volgende 20 jaar.